Zelený hrášek je velmi zdravý pro lidský organismus. Půl hrníčku obsahuje více než 20% denní dávky vitamínu C, 10% β-karotenu a 8% denní dávky železa. Navíc je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin nebo draslíku. Ideální je dát si hrášek k odpolední svačince, dokáže vám totiž vrátit soustředěnost, dodá energii a vy se zbavíte odpolední únavy.
U nás vede konzumace čerstvého mladém hrášku a hned na druhém místě je polévka z čerstvého hrášku. Dělám ji několika způsoby. Tentokrát jsem zdravý hrášek zkombinovala s méně zdravým, ale o to více chutným uzeným masem.
Na čerstvém másle jsem orestovala mladou cibulku, na ni nasypala asi půl kila právě sklizeného hrášku a chvilku restovala. Na restovaný hrášek jsem nalila vývar, který lze v případě nutnosti nahradit vodou a kostičkou bujonu. Jestli používáte zdravější verzi bujonu bez glutamátu nebo s glutamátem, nechám na vás. I já ho někdy používám, myslím si, že jsou daleko horší věci, které jíme, než jedna kostička do polévky. Do tohoto základu jsem vložila 3 kousky předem uvařeného voňavého uzeného, které mi zbylo z předchozího dne, trošku přisolila. A vaříme ..... Hrášek se vaří jen krátce, stačí pár minut a ochutnáme, je-li už měkký. Maso již taky nebylo třeba vařit nějak dlouho. V tu chvíli jsem hrnec odstavila z ohně a nechala trošku zchládnout.
Mezitím jsem vytáhla z polévky uzené maso, které jsem si nakrájela na kostičky. Vylovila jsem i trošku hrášku, který nakonec vložím znovu do polévky. Hráškový vývar se zbylým hráškem jsem pořádně rozmixovala a přecedila přes hustý cedník. To, co mi zbylo v cedníku jsem ještě trošku propasírovala, aby v polévce bylo co nejvíce živin z hrášku, ale aby tam nebyly slupky.
Hrnec s polévkou jsem dala znovu zahřát. Je-li potřeba, lze ho v tento moment trošku zahustit máslovou jíškou, ale možná to ani nebude potřeba, záleží na tom, kolik hrášku jsme tam původně měli. Není potřeba, aby polévka byla nějak extrémně hustá. Polévkám, ve kterých "stojí lžíce", už odzvonilo. Mouka je k vaření nutná, ale tam, kde ji lze ušetřit, je dobré to udělat. O používání instantních jíšek ani nemluvím, ty já nepoužívám a nikdy nebudu. Je to těžká chemie, nezdravá a navíc to v pokrmech jde velmi cítit.
Takže polévku máme v podstatě hotovou. Pokud jsme zahušťovali jíškou, povaříme 15 minut, aby se rozvařila mouka.
Na konci vaření vložíme do polévky odložený hrášek a uzené maso. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme solí a pepřem. A je hotovo.....
Máme krásně zelenou fresh polévku, kterou můžeme, ale taky nemusíme na talířku ozdobit sladkou smetanou.....
A už zbývá jen popřát DOBROU CHUŤ !
Žádné komentáře:
Okomentovat