Takže jak na to?
Do klasického šunkovaru se vejde necelé 1 kg masa. Já tentokrát zakoupila krásnou, úplně čerstvou krkovičku, kterou jsem nakrájela na kostky cca 2x2 cm. Libové kousky jsem dala do mísy, masné kousky do sekáčku na maso a následně je posekala na kaši, která je hodně nutná a důležitá, aby šunka držela pohromadě. Tuto směs jsem přidala do misky ke kostičkám masa a k 1 kg masa jsem přidala 10 g rychlosoli a 15 g normální soli, dále polévkovou lžíci medu (lze nahradit cukrem, ale med je lepší) a nachystáme si 2 dc vody (ale ještě do masa nelijeme). Za to si tam teď můžeme přidat co je vám libo. Já přidala mletý pepř, nasekaný čerstvý rozmarýn a natrhané lístečky majoránky.
A teď příjde nejnamáhavější část přípravy - ruční hnětení. Je potřeba rukou mačkat a hníst a současně postupně přidávat tu nachystanou vodu, až z masa bude taková patlavá, lepivá hmota. Chce to opravdu udělat důkladně, vyplatí se to. Takže hněteme alespoň 10 minut, ale v některých receptech se píše až 30 minut. Až jste s výsledkem spokojeni, nachystáme si sáček na šunku, který vložíme do šunkovaru a postupně tam rukou vkládáme masovou hmotu a zároveň šunkovarem klepeme o ručník položený na stole, aby jsme vytloukli vzduch a šunka se nám pěkně sklepávala a hmota držela pevně při sobě. Snažme se, ať se nám pak šunka nerozpadá.
Až to naplníme celé, sáčet nahoře zamotáme, uzavřeme šunkovar a celý ho vložíme do ledničky na 24-30 hodin.
Po této době vložíme šunkovar do hrnce s vařící vodou a vaříme tak 2 hodiny na 78-80 stupňů - NE VÍCE STUPŇŮ - nebylo by to ono !!!
Po uplynutí času vytáhneme šunkovar z hrnce a vložíme do studené vody a v ní necháme pořádně vychládnout. Pak uložíme v ledničce. Šunku spotřebujeme nejlépe do 48 hodin. Déle nenechávejte, neobsahuje žádné látky, které prodlužují její nekazivost a až ochutnáte, uvidíte, že nesníst ji celou na posezení, je docela problém :-).
Díky, inspirovala jste mě koupit si nový šunkovar. Nemůžu se dočkat, až budu doma tvořit jen domácí šunku!
OdpovědětVymazat