"POMALÝ" VÝVAR JE LÉK
Prvním lékem na světě byla prý teplá voda,
která se užívala na problémy se žaludkem.
Bezpochyby na tom něco bylo, protože to, že
teplá až horká voda je účinná na spoustu
neduhů, jako třeba rýma, nevolnost, průjem či
drobné hnisající ranky, je starou známou
věcí. Tradiční čínská medicína zná léčebnou
sílu tzv. "dlouhé" polévky a tu bychom si
měli dopřávat poměrně často....
která se užívala na problémy se žaludkem.
Bezpochyby na tom něco bylo, protože to, že
teplá až horká voda je účinná na spoustu
neduhů, jako třeba rýma, nevolnost, průjem či
drobné hnisající ranky, je starou známou
věcí. Tradiční čínská medicína zná léčebnou
sílu tzv. "dlouhé" polévky a tu bychom si
měli dopřávat poměrně často....
“Dlouhá“ se jí říká z jednoho prostého
důvodu, protože se prostě dlouho vaří. A
co se dlouho vaří ? Silné maso a kosti -
může to být slepice (ideálně celá), kuře
(ideálně celé nebo třeba 2 skelety a alespoň
jedno stehýnko) či hovězí maso (kost i maso -
např. krk). Toto vložíme do velkého hrnce,
osolíme nejlépe mořskou solí, zalijeme vodou
tak, aby vše bylo ponořeno a hned od začátku
vaříme na malém plameni - pomalu vývar tzv.
táhneme. Takto vařím všechny polévky --- a
až tady začíná první rozdíl.... když vařím
polévku kuřecí či slepičí jen tak k obědu,
vařím ji tak cca 2 hodiny kuřecí, 3 hodiny
slepičí a 5-6 hodin hovězí. Když chceme
léčebný vývar, tak musíme vařit nejméně 8,
raději ale 10-12 hodin. A právě o tomto
vývaru je dnešní povídání ... Pomalým a
soustavným varem se do tekutiny dostane
velké množství energie a minerálů. Vodu
podle potřeby přiléváme, sbíráme ze shora
sražené bílkoviny v podobě nevábně
vypadající pěny a během varu pak přidáme
kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer a
dále cibuli i se slupkou a několik stroužků
česneku. Pro zvýraznění chuti můžeme (ale
nemusíme) přidat silnější koření jako je
kuličkový pepř, nové koření, kulička jalovce
a bobkový list). A pořád dál pomalu vaříme -
vlastně táhneme...
Maso po takto dlouhém varu není zrovna
nejchutnější, protože předalo veškerou sílu
i chuť vývaru. Ale to je právě to kouzlo
velké zdravotní prospěšnosti takového
vývaru. Masem nakrmíme pejska a samotný
vývar použijeme jako základ polévek nebo
omáček. Tuto polévku je vhodné používat i na
doplnění energie, posílení imunity a
vitality organismu, pomáhá i nemocným
rakovinou, kteří nemají ani sílu ani
pomyšlení na jiné jídlo, sílu dodává i
maminkám po porodu.
Tak dobrou chuť a na zdraví !!!
důvodu, protože se prostě dlouho vaří. A
co se dlouho vaří ? Silné maso a kosti -
může to být slepice (ideálně celá), kuře
(ideálně celé nebo třeba 2 skelety a alespoň
jedno stehýnko) či hovězí maso (kost i maso -
např. krk). Toto vložíme do velkého hrnce,
osolíme nejlépe mořskou solí, zalijeme vodou
tak, aby vše bylo ponořeno a hned od začátku
vaříme na malém plameni - pomalu vývar tzv.
táhneme. Takto vařím všechny polévky --- a
až tady začíná první rozdíl.... když vařím
polévku kuřecí či slepičí jen tak k obědu,
vařím ji tak cca 2 hodiny kuřecí, 3 hodiny
slepičí a 5-6 hodin hovězí. Když chceme
léčebný vývar, tak musíme vařit nejméně 8,
raději ale 10-12 hodin. A právě o tomto
vývaru je dnešní povídání ... Pomalým a
soustavným varem se do tekutiny dostane
velké množství energie a minerálů. Vodu
podle potřeby přiléváme, sbíráme ze shora
sražené bílkoviny v podobě nevábně
vypadající pěny a během varu pak přidáme
kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer a
dále cibuli i se slupkou a několik stroužků
česneku. Pro zvýraznění chuti můžeme (ale
nemusíme) přidat silnější koření jako je
kuličkový pepř, nové koření, kulička jalovce
a bobkový list). A pořád dál pomalu vaříme -
vlastně táhneme...
Maso po takto dlouhém varu není zrovna
nejchutnější, protože předalo veškerou sílu
i chuť vývaru. Ale to je právě to kouzlo
velké zdravotní prospěšnosti takového
vývaru. Masem nakrmíme pejska a samotný
vývar použijeme jako základ polévek nebo
omáček. Tuto polévku je vhodné používat i na
doplnění energie, posílení imunity a
vitality organismu, pomáhá i nemocným
rakovinou, kteří nemají ani sílu ani
pomyšlení na jiné jídlo, sílu dodává i
maminkám po porodu.
Tak dobrou chuť a na zdraví !!!
Žádné komentáře:
Okomentovat