Že by se tato zelenina dala jíst mě ještě donedávna ani nenapadlo. Pamatuju si, jak máma dělala dýňové kompoty, které aby se vůbec daly jíst ochucovala ananasovou trestí, v naději, že takto je třeba do mě dostane :-(. Tady asi vznikla moje averze k dýni ....
Celé roky mě nechávala dýně chladnou, pak najednou kde se vzal, tu se vzal, do Česka přišel Halloween a s tímto svátkem i móda vyzdobit si obydlí dýněmi. Tak jsem na milost vzala alespoň ty malé - ozdobné .... a uplynulo dalších několik let a světe div se, já vařím dýňovou polévku :-).
Na rovinu říkám, že tato polévka není zrovna ta, kterou bych si dávala obden a v noci se mi o ní zdávalo, ale je jedlá a to dokonce dost. A to, že chutná i mým dětem, je známka, že přinejmenším za vyzkoušení stojí i vám ....
Takže jdeme na to ?
☼
Nachystáme si: dýni Hokaido, dobrý vývar, máslo, cibuli, česnek, zázvor, sůl, pepř, smetanu, zelenou petrželku
1. Na začátku všeho je nákup nebo vypěstování dýně Hokaido.
2. Dýni rozkrojíme a vydlabeme ven jadérka. Jadérka určitě nevyhazujte, jsou velmi zdravá a dají se dále využít ... ale o tom třeba někdy příště
3. .... a začínáme vařit .... Na kousku másla necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku (máme-li, je lepší variantou šalotka).
4. Mezitím si dýni nakrájíme na kostky. Máme-li dýni Hokaido, tak ji necháme i se slupkou. Toto je jediná dýně, která má slupku, která vařením změkne a bylo by ji škoda odstraňovat. Dýni přidáme k cibulce a po chvilkách mícháme.
5. Lehce opečenou dýni s cibulkou zalijeme připraveným vývarem. Nemáme-li, použijeme bujónovou kostku a vodu. Zamícháme a necháme vařit do změknutí dýně.
6. Než nám dýně změkne, nachystáme si 2 oloupené stroužky česneku a asi 2 cm kousek oloupaného zázvoru. Oboje dvoje prolisujeme k měkké dýni do polévky
7. I na zázvor použijeme mačkadlo na česnek. Potřebujeme z něj dostat šťávu i malinko měkké dužiny, které dodají polévce ten správný šmrnc a schopnost zahřívat organismus. Ale množství dodržte, zázvor je velmi zdravý, ale taky velmi silný.
8. A nyní přišel čas přesunout celý obsah hrnce do mixéru a vyrobit z něj hladkou kaši
9. Vymixovaná kaše vypadá asi takto (viz foto) .... A to je vlastně už finále .... nyní polévku naředíme na požadovanou krémovou hustotu, dochutíme solí a pepřem
10. K výrobě této polévky a nejen jí, mi velmi pomáhá skvělý pomocník Emotikona smile
12. .... ti trpělivější mohou zkusit pomocí párátka udělat různé kresby.
14. A teď už jen popřát dobrou chuť !!!
Žádné komentáře:
Okomentovat