středa 21. září 2016

Smažený kapr s bramborovým salátem

  1. Kapří řízečky o šířce cca 5 cm  z obou stran opravdu pořádně nasolíme, opepříme bílým pepřem a zakapeme šťávou z celého citronu. Takto přichystané maso zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky odležet.
  2. Oloupané brambory nakrájíme na kousky (nebo protlačíme kolečkem), to samé uděláme s uvařenými bílky (uvařené žloutky dáme stranou do hrnečku), oloupaná jablka nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na menší kostičky. Brambory, bílky, jablíčka, cibuli nakrájenou na jemno dáme do větší mísy. Moravanku zcedíme přes sítko, odstraníme cibulky a feferonky a zbytek zeleniny pořádně propláchneme vodou. Ze sítka vyjmeme okurky a proužky kapií (oboje nakrájíme). Nyní zeleninu z Moravanky včetně té nakrájené přidáme k bramborám. 
    Pak si vezmeme hrneček, ve kterém máme odložené uvařené žloutky. Tyto vidličkou rozmačkáme a k nim přidáme plnotučnou hořčici, trošku cukru, trošku vody z okurek a maličko octa a pořádně vymícháme, až nám vznikne chuťově silná kašička (množství jednotlivých surovin časem vychytáte podle vaší chuti). Kašičku přidáme taky k bramborám. Přidáme sůl, mletý pepř, majonézu a jogurt (zhruba v poměru 60% majonéza + 40% bílého jogurtu) a opatrně, ale důkladně promícháme, abychom nerozbili brambory, ale zároveň, aby všechno bylo smíchané. Ochutnáme, dochutíme podle vlastní chuti, zakryjeme a dáme odležet.
  3. Nyní přišel čas na řízečky. Každý řízeček obalíme v osolené hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a čerstvé strouhance. Ihned dáváme smažit do rozpálené směsi oleje a sádla. Smažíme do zlatavé barvy.



  4. P.S. Jedna rada: nikdy nedávejte do ledničky obalené řízky. V ledničce zvlhne strouhanka a už nikdy nebudou krásně křupavé. 

  5. ... a ještě druhá rada: z pánve, ve které se smaží, odstraňujte průběžně napadané a přepalující se kousky strouhanky.




Žádné komentáře:

Okomentovat