středa 2. prosince 2015

Zadělávané kuře s těstovinou

Zadělávání jídla ..... dnes už se tento výraz ani moc nepoužívá, ale babičky ho používaly velmi často .... zadělávaly spoustu věcí - mrkev, fazolky, kapustu, ale i pajšl, slepici a my dneska zaděláme zbytek pečeného kuřátka, které zbylo od včerejšího oběda.

Základem bez kterého to opravdu nepůjde je vývar, v mém případě silný výpek z kuřete po včerejším pečení ve stojánku. Lahodně chutná tekutina je zde nenahraditelná.



CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Pečené maso z předešlého dne (u mě to byly kuřecí prsíčka), které si nakrájíme na kostičky a zatím necháme stranou. Na sporáku si necháme rozpustit máslo, do kterého přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Jíšku rozředíme výpekem z masa a vytvoříme konzistenci, která nám bude vyhovovat. Pomalu, za stálého míchání, prováříme minimálně 20 minut. 

Mezitím si vedle v kastrolku uvaříme mrkvičku, kterou později budeme strouhat k masu. 

Když je mouka v jíšce dostatečně provařená, přidáme do ní hrst mraženého hrášku, zamícháme a přidáme nastrouhanou mrkev a nakonec i nakrájené maso. Po chvilce nám hrášek změkne a je čas přidat smetanu, do které jsme důkladně vešlehali žloutek. Smetanu se žloutkem přidáme těsně před ukončením vaření, aby se žloutek nesrazil. 

Teď už jen doladíme solí, posypeme zelenou petrželkou a podáváme s vařenými těstovinami nebo jemným knedlíkem.









Žádné komentáře:

Okomentovat