středa 2. prosince 2015

Lahodné kuřátko pečené na stojánku s vídeňským salátem

Až se budete chtít blýsknout jako kuchařka a přitom budete hledat nenáročný recept jak na práci, tak na peníze, zvolte kuřátko na stojánku a vídeňský salát.





KUŘE NA STOJÁNKU 

- je kuře téměř bez práce s dokonalou chutí lahodné
ho grilovaného masa

Co budeme potřebovat :

Především stojánek na kuře.
Já mám tento .....
a dál už jen kuřátko a  sůl 



S přípravou začneme už den dopředu tím, že si kuře dáme pořádně vykoupat do slaného nálevu. 
Slaný nálev nám udělá z kuřete fantastickou záležitost, maso bude křehké, nebude suché a bude příjemně slané chuti.

Na litr vody dáme 60 gramů kuchyňské soli, pořádně rozpustíme a do této směsi vložíme očištění a na pečení přichystané kuřátko tak, aby bylo zcela potopené. Proto nám litr vody asi stačit nebude. Dle potřeby a velikosti kuřete znásobíme dávky vody i soli. Pokud nám ponořené kuřátko chce plavat, zamezíme mu v tom  přiklopeným talířkem nebo menší pokličkou apod.  Necháme ho v klidu a v chladu koupat se do rána.

Ráno kuřátko vyjmeme z nálevu, omyjeme, utřeme a posadíme na stojámek. A to je vlastně vše .... Do dna stojánku nalijeme 1-2 dcl vody, stojánek postavíme na plech  a šup s tím do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme na horkovzduch cca 1 hodinu. Od poloviny pečení, pravidelně zhruba po 10 minutách kuřátko natřeme výpekem a dopečeme do "hotova"

Způsobů, jak zjistit, že už je kuře hotové, je několik. Babičky radí zkusit po 40 minutách oddělit krouživým pohybem stehenní kost od kuřete. Pokud to jde – máte hotovo. Vyplatí se také proříznout stehno až ke kosti a přesvědčit se, zda maso uvnitř není růžové. Dobře poslouží i kuchyňský teploměr, který zapíchnete dovnitř – maso by mělo mít uvnitř 80 stupňů Celsia, na prsou 75 (zdroj: internet)



VÍDEŇSKÝ SALÁT

- jednoduchá, levná a vynikající delikatesa k masu i jen tak ....




Uvaříme si pěkné, umyté brambory i se slupkou. Necháme je trošku vychladnout a pokusíme se je oloupat a nakrájet na kolečka max. půl cm široká. Přidáme červenou cibulku a začneme zalívat teplým vývarem. Na kilo brambor dáváme cca 2-2,5 dc vývaru. V této fázi vlijeme do brambor zhruba polovinu a opatrně mícháme tak, aby vývar nasákl do brambor a zbytek tekutiny, který se bude schovávat na dně misky z bramborami bude krémovitý. K tomu využíváme i druhé poloviny vývaru. Lijte opatrně, s rozvahou ... 

Poctivý vývar je zde mimořádně důležitý. Toto jídlo s bujonovou kostkou prostě fungovat nebude !!!

Pokud jste spokojeni s konzistencí, přidáme na kilo brambor 2 PL dobrého stolního oleje (já dala Vegetol).  A teď přijde na řadu druhý favorit tohoto receptu - jemný vinný bílý ocet (nikoliv klasický lihový !!!) Lahodná chuť tohoto octa vás okouzlí ...

A to je vše .... salát nyní dochutíme jen solí a pepřem, popřípadě ještě vinným octem a je HOTOVO :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat