středa 2. prosince 2015

Gulášová polévka z mletého vepřového masa

Dobrá, ale opravdu dobrá gulášová polévka není vůbec jednoduchá záležitost. Většinou se její oblíbená chuť i recept dědí v rodině z pokolení do pokolení .... A přitom je poměrně jednoduchá - chce to se jí jenom trošku věnovat a odmění se vám svou lahodností .....

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Především maso - do té originál patří samozřejmě hovězí maso, ale já tentokrát vařila z libového vepřového plecka 2x pomletého na hrubé šajbě. Velmi důležité je pořád maso uchovávat v chladnu, protože ve mletém masu se mohou velmi rychle začít množit nežádoucí bakterie, proto chlaďme a chlaďme (optimální teplota 4-6 stupňů). Chvilkový pobyt ve vytopené kuchyni samozřejmě nevadí .-). 

Takže si maso pomeleme a šup s ním do lednice. Dále přichystáme nakrájenou cibuli, vepřové sádlo, rajčatový protlak, sladkou i pálivou papriku, masový vývar, který lze v nejhorším nahradit kostkou, ale podle toho taky půjde výsledná chuť polévky značně dolů....  dál sůl, pepř, kmín, česnek a brambory krájené na kostičky.




Takže ......

na sádle si zpěníme cibulku, do té přidáme maso a rychle promícháme a zároveň vařečkou odděláváme jednotlivé kousky od sebe, aby nám nezůstaly slepené. Zhruba po 2-3 minutách posypeme paprikou sladkou i chilli, kmínem, přidáme 2 PL protlaku a vzápětí zalijeme vývarem tak, aby maso bylo zalité. 
Přikryjeme pokličkou a necháme dusit tak dlouho, až bude maso téměř měkké. 

Pak přidáme brambory a vaříme tak 15 minut. 
Mezitím si vedle na pánvi uděláme světlou jíšku, kterou následně zahustíme polévku. 
Pořádně provaříme, dosolíme, dopepříme, přidáme majoránku a ještě trošku provaříte ....








Dobrou chuť !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat