neděle 5. července 2015

Těstoviny s omáčkou z gorgonzoly

Troška teorie:


GORGONZOLA je měkký italský sýr s modrou plísní, obsah tuku 25-35%. Sýr z kravského mléka, který zraje 3 až 4 měsíce. 
Tento sýr má drobivou a jemnou texturu s ořechovou vůní. To může mít mírnou až ostrou chuť v závislosti na jeho věku. K tomuto sýru lahodí kvalitní červené vínko. 
Je podobný české Nivě, ale ta podobnost je opravdu čistě náhodná. Rozdíl mezi dnešní Nivou a pravou Gorgonzolou je propastný. 
Přestože italské sýry nepatří mezi nejlevnější, doporučovala bych tady opravdu nešetřit a nenahrazovat Gorgonzolu Nivou. Vyplatí se vám to po všech stránkách. Gorgonzolu v podstatě stačí jen rozpustit a omáčka by mohla být hotová, chuťově dokonalá. S Nivou to tak jednoduché nebude. Vyzkoušejte a nebudete chtít už jinak.


Pokud se chcete kuchařsky "blejsknout" a času ani kuchařských znalostí nemáte nejvíc, uvařte
TĚSTOVINY (neboli PASTU - jak říká Zdeněk Pohlreich) S OMÁČKOU Z GORGONZOLY

Co budeme potřebovat pro 4 osoby?

• 25 dkg gorgonzoly (u nás stála 350 Kč/kg)
• 2 dcl smetany
• těstoviny (já používám Panzani)

Do vařící, pořádně osolené vody dáme vařit těstoviny a mezitím si připravíme omáčku.
Do nepřilnavého hrnce rozdrobíme Gorgonzolu, kterou zalijeme smetanou a za stálého míchání necháme sýr rozpustit. A to je vše. Pokud chcete omáčce přidat ještě další  chuť, tak pak můžete přilít ještě trošku bílého vína. Tím dovedete omáčku k dokonalosti, ale nutné to není.
Těstoviny scedíme, přelijeme omáčkou a ihned podáváme.

Dobrou chuť !


........... a takto to dopadlo u nás:

                                                                                                             

Žádné komentáře:

Okomentovat