neděle 5. července 2015

Čaj Dračí vlas s vůní jasmínu

Čaj - zdánlivě obyčejná věc.... ale opravdu jen zdánlivě. V supermarketech jsou regály plné různobarevných krabiček s více či méně kvalitními čaji. Jelikož se čaje pijí v relativně velkém množství, většina lidí sáhne po těch nejlevnějších nebo akčních nabídkách. Jenže právě tyto čaje bývají plné chemických příměsí, aby měly pěknou barvu, lákavou vůni, chutnaly výrazně ovocně atd. Zkrátka lijeme do sebe jedno "éčko" za druhým.


Proto mě napadlo vyzkoušet čisté čaje bez příměsí. A zrovna dnes jsme si udělali první z našich "vzácných" čajů, s tajemným názvem DRAČÍ VLAS S PŘÍCHUTÍ JASMÍNU.

                     
                                       



DRAČÍ  VLAS  S VŮNÍ  JASMÍNU
Náš Dračí vlas se od nejdražších jasmínových čajů liší méně pečlivým tříděním, takže v něm můžete nalézt ojedinělé zbytky jasmínových květů.
Čaj pochází z čínské provincie Kuang-si a sklizen byl v květnu 2014. Ovoněn byl ručně vmíchanými a poté opět vytříděnými jasmínovými květy. Neobsahuje žádné umělé aroma.
Matně šedozelené lístky jsou pravidelné, bez velkých zlomů, s podílem tipsů okolo 30 %. V jejich okouzlující jasmínové vůni, která nezakrývá charakter zeleného čaje, najdete kouřové a kopřivové stopy. Vylouhovaný list silně voní po balsamicu a připomíná lotos nebo grapefruit.

NÁLEV

Čirý nálev má sytě žlutozelenou, lehce banánovou barvu. Jeho uklidňující nasládlá vůně je jednoznačně jasmínová se stopou lotosu a větších květin. V chuti je Dračí vlas výrazný, bez hořkých tónů. Po naplnění úst ucítíte jemnou tříslovinku, za kterou následuje štiplavý pocit na jazyku. Jemně balzámová chuť je hutná a zároveň svěží. Připomene vám zeleninu či avokádo a najdete v ní stopy květů a citrusové kůry.

Kulinářské doporučení

Číňané tradičně popíjejí jasmínové čaje k jídlu. Dračí vlas se hodí zejména k těžším pokrmům a poslouží i jako vhodný digestiv.

Historie čaje

První doklad o spojení jasmínu a čaje pochází z 5. století n. l. Oblíbená se tato kombinace stala v Číně ve 12. a 13. století za vlády dynastie Jižních Sungů.
Ráno sesbírané květy jasmínu se přes den nechají odležet na chladném místě a v noci, kdy jsou otevřené a silně voní, se položí na čajové lístky nebo do určité vzdálenosti od nich, aby nasály jejich vůni. Toto ovoňování se opakuje až sedmkrát.
Jakostní třídy se liší počtem nocí, po které se čaj ovoňuje, a zejména pečlivostí třídění. Náš Dračí vlas patří ke střední cenové třídě, která se třídí méně pečlivě, a proto můžete v listu výjimečně objevit zbytky jasmínových květů. Nejlevnější jasmínové čaje se aromatizují chemicky, ale ty bychom se vám nabídnout neodvážili.

Trvanlivost

Dračí vlas doporučujeme spotřebovat do tří let od zakoupení. Zelené čaje obecně nejsou vhodné pro delší skladování. Jsou velmi svěží a obsahují hodně energie, avšak zhruba po roce a půl se jejich svěžest vytrácí a po více než dvou letech je z nich znatelně starší čaj.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 70–80 °C a nechte louhovat ideálně 1-2 minuty. Takto lze postupně připravit až dva nálevy.

------------
A jaký byl ? Výborný, čistá jemná chuť s výraznou vůní jasmínu. Žádná pachuť, žádný "ocásek". Přisladila jsem si ho hnědým cukrem, ale klidně by se dal pít i neslazený. 

Žádné komentáře:

Okomentovat