neděle 5. července 2015

Krůtí jatýrka na cibulce, domácí hranolky

Taky se vám zdá, že koupit opravdu čerstvé maso, bývá dnes už velký problém ? Jdete do masny, zakoupíte maso a doma zjistíte, že je ještě uvnitř zmrzlé. Dnes už si člověk vůbec nemůže být jistý, že za svoje peníze dostane to, co si vybere.

No, po letitém pátrání a zjišťování, jsem v okolí svého bydliště narazila na drůbeží farmu a její podnikovou prodejnu. Proto jednou za čas nakoupím ve velkém, zamrazím maso, které je zaručeně čerstvé a nikdy před tím zmražené nebylo a pak už jen podle potřeby vytahuji z mrazáku, co je mi libo.
Tentokrát přišly "na řadu" krůtí jatýrka. Krásná, voňavá....prostě se na mě jen usmívaly :-). A výsledná chuť čerstvého masa byla dokonalá.


RADY A TIPY - JÁTRA:


  • Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Věhlasní kuchaři nedoporučují játra ani mrazit.
  • Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
  • Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.

CO JSEM POTŘEBOVALA:

500 kg krůtích jater, 1 větší cibule, máslo, olej,  čerstvá majoránka, sůl, pepř, 1 dc sladké smetany (šlehačky)

JAK NA TO:

Játra pěkně očistíme a nakrájíme na větší kousky o síle cca 1,5 cm. Na hlubší pánvičce si rozpustíme máslo s troškou oleje (olej proto, aby se nám máslo hned nepřepalovalo), přihodíme nakrájenou cibulku a opékáme pěkně dozlatova. K opečené cibulce patrně vyskládáme játýrka, jedno vedle druhého a opékáme. Pak je zase jedno vedle druhého opatrně otočíme a opeče z druhé strany.  Až jsou pěkně opečené osolíme a opepříme (používáme jen a pouze čerstvě mletý pepř z mlýnku), Ještě chvilku opékáme a pak už vytáhneme jeden kousek, který rozřežeme a zjistíme, zda je propečený tak akorát - ani moc, ani málo. Hotová jatýrka vytáhneme na talíř, zakryjeme je alobalem a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme čerstvé lístky majoránky (ale může být i jiné čerstvé koření) a  vlijeme trošku smetany. Pokud chcete mít omáčku hustější, přidáme trošku mouky či solamylu. Promícháme, chvilku povaříme (mouku déle, solamyl stačí minutku, dvě). Dosolíme, dopepříme, vrátíme do omáčky jatýrka. Lehce prohřejeme a podáváme.




Žádné komentáře:

Okomentovat