sobota 18. července 2015

Naše pizza

Vedro k zalknutí.... člověk by jen pil a pil ... jídlo jen tak sporadicky a vařit ? To už se nechce vůbec.  V kuchyni i bez vaření je 27 st., jak by to vypadalo, kdyby se tam ještě dopoledne vařilo ?? V těchto vedrech jsme vaření omezili na minimum. Včera byl studený oběd, dnes, abych to až až tak moc neodbývala, tak jsem udělala u nás oblíbený rodinný recept -    PIZZA PO NAŠEM


RECEPT:

Nejprve si rozmyslíme, jaký základ si dnes na pizzu dáme ....

Dělám dva základy - buď rajčatový nebo smetanový. Popíšu oba ....

RAJČATOVÝ - do misky dáme dobrý kečup (odhadem tak 10 PL), poměrně 
hodně ho přisladíme, nastrouháme nebo utřeme 2-3 stroužky českého česneku a vmícháme do kečupu. Já přidávám ještě sekané čerstvé bylinky (můžou být i sušené - dobré jsou Polévkové bylinky). Pořádně rozmícháme a necháme chvilku odstát.

SMETANOVÝ - 33% smetanu ke šlehání (větší půlku kelímku) nalijeme do misky, přidáme 2 stroužky česneku, vmícháme nastrouhaný sýr (může být i směs různých sýrů, ale hodně důležitá je NIVA - ta by tam měla být, ať to má trošku říz) a zase bylinky (pokud máme). Strouhaným sýrem se smetana pěkně zahustí. Dle potřeby můžeme ještě přisolit, opepřít a necháme odležet.

Než se základ na pizzu odleží, nachystáme si další ingredience. Já používám šunku, krájenou cibulku, kukuřici, strouhaný 45% eidam nebo goudu trošku smíchaný s Nivou (pokud máte doma nějaké zbytky různých tvrdých sýrů, použijte je, bude skvělé).

Těsto opatrně rozrolujeme, položíme i s pečícím papírem na plech a ještě trošku roztáhneme, aby nám zaplnilo celý papír. Na těsto natřeme základ, pro který jsme se rozhodli. Na základ rozprostřeme šunku či šunk. salám, na to dáme cibulku, kukuřici, třeba tenké plátky Hermelínu a celé to zasypeme nachystanými strouhanými sýry.
Samozřejmě, že můžeme přidat cokoliv, co nám chutná (např. žampiony, trv. salám, klobásku, slaninku (to vše na teňounké plátečky) ... prostě, co chcete 


Horní vrstva je vždycky sýr ....
Nahoru můžeme použít sušené koření na pizzu, ale já ho používám velmi opatrně a oregano jen minimálně...ale to záleží na chuti každého z vás.....

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Pizzu do ní šupneme a po 8-10 minutách teplotu stáhneme na 170 stupňů. Pečeme celkem tak 13-15 minut.
Poté vytáhneme a necháme "vydýchat" tak cca 3 minutky. Nakrájíme a podáváme .....








Žádné komentáře:

Okomentovat